Welkom op Weblog Over Wandelen Gesproken

een weblog met wandelroutes en wandelfoto's

Truus Wijnen is een gepassioneerd wandelaar én fotograaf. Eind jaren '80 raakte ze besmet met het wandelvirus. In eerste instantie ging ze op pad vanwege de contacten met andere wandelaars. Later besloot ze ook op pad te gaan om routes op papier te zetten. Vooral in Twente - ze woont zelf in Noordoost Twente - en het aanpalende Duitse grensgebied is ze meerdere keren per week al wandelend én fotograferend te vinden. Maar ook Salland en de Achterhoek staan regelmatig op haar wandelmenu. Enkele jaren terug werd ze ‘ontdekt’ door Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig. Sindsdien zijn er meerdere wandelgidsen van haar hand verschenen. Tijdens het wandelen zoekt ze bij voorkeur de weggetjes en paden op die níet zijn bewegwijzerd of onderdeel uitmaken van een LAW. Truus vindt haar eigen weg en heeft een scherp oog voor zaken die niet direct opvallen hetgeen terug te zien is in de foto’s. Ondertussen is ze bekend bij veel wandelaars en heeft ze met Twentse routes tweemaal de ‘Mooiste wandeling van het Jaar’ gemaakt. Op dit weblog treft u een groot deel van haar routes aan. Een lijst van alle routes is te vinden onder Overzicht Wandelroutes.


----------------------------------------------------------- NAAR OVERZICHT WANDELROUTES ------------------------------------------------------------




zaterdag 29 juli 2017

Wandeling Luttenberg



Wandeling Luttenberg
Een rondje om de kerk
en de berg


Het was afgelopen dinsdag aan het begin van de middag een mooi moment om nog even op pad te gaan voor een korte wandelroute. Volgens 'de voorspellingen' zou het later op de middag weer gaan regenen. Dus...in de benen. Ik had een route van Landschap Overijssel uitgezocht bij het plaatsje Luttenberg. Vaak voorbijgekomen (ik woon er redelijk dichtbij) maar ik was er nog niet eerder wandelend op pad geweest.
Je kunt op de site van Landschap Overijssel genoemde route downloaden maar ook kun je hun App met wandel- en fietsroutes op je mobiel zetten. Ik had de App op m'n mobiel gezet en de 7,4 km lange route gedownload. Je kunt dan niet alleen de route zien die je gaat lopen maar krijgt tussendoor ook informatie over een en ander. Daartoe gaat dan een geluidje over op je mobiel waarna je in je scherm tekst en uitleg krijgt.
De route begint in het dorp Luttenberg. Waarna het min of meer een rondtrekkende beweging om de Luttenberg (de berg en natuurgebied met dezelfde naam als het dorp) maakt. Een verrassende route voor mij. Niet alleen omdat ik er nog niet eerder was maar ook vanwege de leuke en (vaak onverharde paden) langs weilanden en door bosgebied van de Luttenberg. Bijzonder is ook de Lourdesgrot en het boskapelletje waar je langskomt.
Ga je op een dinsdag deze route lopen dan tref je het want dan kun je na de wandeling nog een lekker visje halen bij de viskraam voor de kerk :-).

Startpunt: Gemeenschapscentrum Elckerlyc, Butzelaarstraat 22, 8105 AR Luttenberg
Afstand: 7,4 km
Route: staat op * de site van Landschap Overijssel *
App met wandelroutes van landschap Overijssel: informatie over deze App staat * hier *.

Info: je moet er van houden via een dergelijke app een route te gaan lopen. Zelf vind ik het lopen via een Gps-track wel erg makkelijk. Alhoewel mijn voorkeur toch nog altijd de combinatie van Gps met de routebeschrijving op papier heeft. Bij de wandelapp stoorde ik mij op een gegeven moment aan het dwingende, aandachttrekkende geluidje en de trilfunctie. Maar goed, ik kan mij ook wel voorstellen dat er wandelaars zijn die het makkelijk en informatief vinden. En de diverse routes zijn op deze manier ook goed te vinden. Want anders was ik er ook nooit opgekomen deze route bij Luttenberg te gaan lopen.
En dat zou jammer geweest zijn Toch?

Start in Luttenberg
tuin bij de kerk in Luttenberg
In de RK kerk Cornelius kun je een kijkje nemen




Paden in het buitengebied van Luttenberg

Lourdesgrot Luttenberg
Is ter gelegenheid van het 25-jarig priesterfeest van pastoor Petrus Butzelaar gebouwd en werd in 1915 geopend. De grot waarbij Maria wordt vereerd was het middelpunt van een jaarlijkse processie. In de tweede helft van de jaren 1940 werd de grot de plaats van gezamenlijke smeekbeden voor de behouden terugkomst van twintig jonge Luttenbergse dienstplichtigen die naar Nederlands-Indië waren gestuurd. Toen alle mannen weer veilig thuis waren legde men uit dankbaarheid daarvoor een elektrische lichtkrans rond het Mariabeeld aan en beloofde het parochiebestuur dat de verlichting 'eeuwigdurend' zou zijn.
In 1962 werd de laatste processie gehouden. Het bouwwerk takelde af. In 1975 is de grot opgeknapt.
Anno 2016 is de grot middenin het dorp meer een enigszins opzienbarende toeristische bezienswaardigheid dan een plaats van devotie. Een plaquette getuigd nog van de dankbaarheid voor de behouden terugkeer van de twintig soldaten. In 2015 is, met een Heilige Mis en een tentoonstelling, het honderdjarig bestaan van het in 1999 tot rijksmonument verklaarde religieuze bouwwerk gevierd.
Het is de enige openbare Mariagrot in Salland.
Bron (deels) Wikepedia

Lourdesgrot in het dorp Luttenberg

Je komt op de route ook langs de Boskapel (1929)
Natuurgebied Luttenberg
Natuurgebied Luttenberg grenst aan het dorpje Luttenberg. Het is een - geïsoleerd - deel van de Sallandse Heuvelrug. Het natuurgebied is grotendeels eigendom en in beheer van Landschap Overijssel. In het gebied tref je naald- en loofbos aan en enkele heideveldjes. Verrassend zijn de vergezichten veelal over akkers met oude gewassen. Het heeft een rijk vogelbestand.


Heideveldje op de Luttenberg
Verrassende bospaden
Eind Juli en er is al bloeiende heide te zien 
Oude vertrouwde bospaden

Uitzicht vanaf de Luttenberg
Natuurgebied van Landschap Overijssel
En net voor er weer een regenbui overkwam was ik terug. Bij de viskraam (die er op dinsdagen staat, voor de kerk) een lekker bakje kibbeling gehaald. Een mooie en lekkere afsluiting van de wandeling.





Zie ook

Blogger Tips and TricksLatest Tips And TricksBlogger Tricks
MuziekMuziek